11 Sep 2010

Muntorrhet

faq Kommentering avstängd

Allmänt

För lite saliv kan göra att man blir torr i munnen.En del kan bli så torra att det blir svårt att svälja och prata, eller besvärligt att äta. Oftast är muntorrheten en biverkning av mediciner, bland annat sådana som används mot psykiska besvär. Även en del sjukdomar kan göra att man blir torr i munnen, men det kan också bero på stress eller på att det man äter ger för lite tuggmotstånd.

Mindre saliv i munnen ökar risken för att få hål i tänderna och därför kan man behöva gå till tandläkaren oftare. Om man har en tandprotes kan för lite saliv göra att den inte sitter bra, då kan man få problem med skavsår i munnen.

Behandling

Att skölja munnen med vatten är ett enkelt och bra sätt att lindra besvären. Man kan också dricka mycket vatten, men man bör undvika söta drycker som läsk, saft och juice för tändernas skull. När man tuggar ökar salivproduktionen. Därför är det bra att äta mat med mycket tuggmotstånd, till exempel råa morötter. Sockerfritt tuggummi kan också hjälpa. På apoteket finns bland annat sug- eller halstabletter och munsprej som lindrar besvären.

När ska man söka vård?

Ta kontakt med en tandläkare eller tandhygienist för att få råd om du är torr i munnen och har besvär av det. Om du misstänker att muntorrheten beror på mediciner ska du ta upp det med den läkare som skrev ut receptet.