17 Sep 2010

Tandsten

faq Kommentering avstängd

Allmänt

Man får tandsten när bakteriebeläggningar som fastnat på tänderna kommer i kontakt med saliven. Beläggningar bildas hela tiden och man måste ta bort dem genom att borsta tänderna och använda tandtråd eller tandstickor varje dag. Det finns två sorters tandsten, dels salivsten som ofta bildas på insidan av framtänderna i underkäken och på utsidan av de stora kindtänderna i överkäken, dels serumsten som bildas i inflammerade tandköttsfickor och som kan bidra till tandlossningssjukdom.

Symtom

Salivsten har först en vit färg, men mörknar med tiden på grund av till exempel rökning, kaffe, te eller vin. Man märker ofta när man har salivsten eftersom den syns på tändernas yta. Om man har mycket salivsten kan man ofta känna tandstenen med tungspetsen. När man har serumsten blir tandköttet oftast rött och det kan blöda lite när man borstar tänderna.

Behandling

Tandsten kan tas bort med ett ultraljudsinstrument med en rundad metallspets som vibrerar mot tandstenens yta. Det finns också olika instrument som används för att skrapa bort tandstenen. Vid behov kan man få bedövning. Efter behandlingen poleras alla tandytor med så kallad putspasta. Man kan känna sig lite öm i tandköttskanten en stund efteråt.

När ska man söka vård?

Om man får blödningar från tandköttet eller om man märker att det börjar bli mycket salivsten på tänderna bör man ta kontakt med en tandläkare eller tandhygienist.